Saturday 24 July 2010

Руська православна церква - це церква Українська

Руська православна церква — це українська православна церква під час існування держав: Київська Русь, Королівство Руське, Велике князівство Литовське, Руське і Жемайтійське, Гетьманщини й Великого князівства Руського. Поступово назва Русь замінюється на назву Україна.

В ХІ-ХІІІ ст. канонічна територія Руської православної церкви (Київської митрополії , а також Галицької митрополії та Литовсько-Руської митрополії в юрисдикції Константинопольського патріархату) поступово поширилась не тільки на теренах сучасних України та Білорусі, а й на частину території Росії, Литви, Польщі, Словаччини, Угорщини та інших.

Основні історичні етапи існування української православної церкви, коли офіційною назвою українських територій було слово «Русь»:

Після відокремлення 1458 року від Київської митрополії — митрополії Московської, її предстоятелі носили титул «Митрополит Московський і всія Русі».
Титул Київських митрополитів, що його надавав Константинопольський патріарх був — Митрополит Київський, Галицький і всієї Р
уси.

1448 у Москві було поставлено митр. Іону без порозуміння з константинопільським патріархом, а ще через 10 рр. моск. собор виразно маніфестував відрив РПЦ від Києва та Константинополя. Патріаршество було установлене в Москві в 1589 році. З 1458 до 1589 Російська Церква була самопроголошеною і не визнавалась Вселенським православ'ям.

1589 року було проголошено Московський патріархат. Першим Патріархом став святитель Іов (1589—1605).

З 1686 року, українська церква була переведена під юрисдикцію МП. Київські митрополити почали призначатися в Москві, а титул Митрополит Київський, Галицький і всієї Руси було замінено спочатку на Митрополит Київський, Галицький та всієї Малої Росії, а з 1770 — на митрополит (архієпископ) Київський.

У 1721 році Патріаршество було скасоване, замість нього Петро I заснував Духовну колегію, згодом перейменовану в Святійший Правітельствующий Синод, — державний орган вищої церковної влади в Російській Церкві. Главою церкви був російський імператор.

Патріаршество було відновлене рішенням Всеросійського Помісного Собору 28 жовтня (11 листопада) 1917 року. Офіційний титул — «Патріарх Московський і всієї Росії».

Титул «Святійший Патріарх Московський і всієї Русі» був прийнятий 1943 року патріархом Сергієм за пропозицією Йосипа Сталіна. Доти Патріарх носив титул «Московський і всієї Росії».

Зараз офіційні представники РПЦ наполягають на тому, що термін Руська православна церква відноситься до Московського патріархату.

Одночасно українські історики, представники духовенства та науковці доводять, що Руська православна церква — це Українська православна церква на початку свого історичного існування.

Своє походження від Руської православної церкви також виводять Карпато-Руська Православна Церква та Русинська візантійська католицька церква.


Вікіпедія

No comments: