Thursday 28 January 2010

Степан Бандера - Герой України

Президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України провідникові ОУН Степанові Бандері.


Як мовиться в оприлюдненому того ж дня на сайті Президента указі, датованому 20 січня, провідник Організації українських націоналістів Степан Бандера удостоєний звання Героя України та ордена Держави посмертно «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу».




Степан Бандера (1909–1959) був одним із керівників Організації українських націоналістів (ОУН), а згодом очолив Організацію українських націоналістів (бандерівців), або ж Організацію українських націоналістів (революційну) – ОУН(б) чи ОУН(р).

На початку Другої світової війни Бандера нетривалий час ішов на співпрацю з нацистами, сподіваючись використати їх для створення незалежної української держави.

Та після проголошення Акту відновлення Української держави на окупованій українській території він був арештований нацистами і кілька років відбув у концтаборі Заксенгаузен.

Створена ОУН(б) Українська повстанська армія (УПА) відтак воювала і проти нацистських, і проти радянських окупантів.

1959 року Степана Бандеру вбив у Мюнхені агент радянського Комітету державної безпеки.

Діяльність Бандери стала важливою частиною українського національно-визвольного руху 20-го століття, а його ім’я стало одним із символів цього руху.

No comments: