Monday 28 April 2008

Великдень

Православні та греко-католики 27 квітня святкують своє головне свято - Великдень, день Воскресіння Ісуса Христа, який своєю смертю спокутував людські гріхи і своїм Воскресінням дав надію на життя після смерті

Від Великодня і до Вознесіння Господнього віруючі вітають один одного словами: ”Христос Воскрес! - Воістину Воскрес!”.

У всіх православних храмах в ніч з суботи на неділю відбулися урочисті Великодні богослужіння.

Після багатоденного Великого посту християни збираються за багатим столом, на якому, за традицією, повинні бути фарбовані яйця, пироги і сирні паски, заздалегідь освячені в церкві.

Президент України Віктор Ющенко у Великодню ніч взяв участь в святкових богослужіннях у Володимирському кафедральному соборі, в Соборі Святого Василя Великого УКГЦ, в Кафедральному Соборі Святого Апостола Андрія Первозванного Українській УАПЦ, а також в Свято-Успенському соборі УПЦ Московського патріархату.

Перші два храми разом з ним відвідала прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Більшість громадян України (87,7%) називають Великдень великим святом, свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного соціологічною службою Центром імені Разумкова в квітні 2008 року.

9,4% респондентів сказали, що вважають Великдень рядовим святом. 1,8% опитаних не вважають Великдень святом взагалі. Ще 1% респондентам важко визначитися з відповіддю.

No comments: