Saturday 28 April 2007

60-ті роковини операції «Вісла»

Сьогодні для української нації, яка пам’ятає своє минуле, – день суму і болю. Україна вшановує 60-ту річницю подій, які чорною сторінкою увійшли до буття всього українства.

60 років тому, 28 квітня 1947 року о 4 годині ранку розпочалася операція «Вісла» – примусове переселення українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя. Це – спільна велика втрата Українського народу, всієї української спільноти. Майже 150 тисяч наших братів і сестер були депортовані, перевезені, розпорошені чужими землями. Тільки тому, що вони були українцями. 3 800 людей утримано в концентраційному таборі в Явожно, убито 650 осіб, заарештовано 1 466 осіб, які мали відношення до українського руху опору.

Ламалося багатовікове життя, нищилася етнічна цілісність українців в Польщі, спалювалися церкви, руйнувалися осередки культури, перекреслювалися долі десятків тисяч людей і родин. У душі людей запало глибоке і тривале відчуття кривди та особистої трагедії.

Винуватець операції – комуністичний тоталітарний режим. Цей злочинець має бути нарешті і остаточно засуджений. Україною, Польщею, світом.

Ніколи Український народ і його держава не забудуть минулого. Ми пам’ятаємо усі важкі і непрості моменти нашої історії. Однак минуле не може вічно сковувати наші душі. Прощення – це риса великих народів. Глибоке, братнє примирення – це єдиний шлях до нового життя, яке творять Український і Польський народи сьогодні.

Слава Україні!


No comments: