Saturday 6 January 2018

Всі Церкви святкують Різдво 25 грудня

Різдво Христове всіма християнськими церквами святкується 25 грудня.
Просто РПЦ та декілька інших церков роблять це за "старим стилем".


На початках християнства Різдво Христове святкували в різні дні. Поступово це свято стало припадати на період після найкоротшого дня у році.
Вперше у історичних джерелах, що збереглися, 25 грудня як дата народження Христа вказана Діонісієм Філокалом у "Хронографі" 354 року, який у свою чергу спирається на джерела 336 року, що написані за рік до смерті імператора Констянтина Великого.

Офіційне рішення про святкування Різдва Христового 25 грудня було затверджено на Третьому Вселенському церковному соборі в 431 році (Ефеський Всецерковний Собор).

Проте існуюче та той час літочислення, прийняте за Римського імператора Юлія Цезаря (т.з. "Юліанський календар"), поступово пересуває астрономічний час. Різниця юліанського календаря з астрономічним в один день накопичується за 128 років. Розрахунки показують, що через 8 тисяч років Різдво буде приходитись на весну, а а через 20 тис. - на літо.

1582 року за ініціативи Папи Римського Григорія XIII було розроблено та затверджено новий календар, який більш точно відповідав астрономічному.
На честь його календар й було названо "Григоріанським".

Зараз не лише католики й протестанти, але й більшість православних церков світу (10 з 14) святкують Різдво та інші церковні свята також за новим стилем.

Ще 1923 року за ініціативи Вселенського Константинопольського патріарха відбулись збори православних церков, де було прийнято рішення про виправлення неточностей Юліанського календаря.

Хоча РПЦ в тій зустрічі участі не брало, проте московський патріарх Тихон також видав постанову про перехід на "Новоюліанський" календар (так православні назвали свій "Григоріанський календар").

Проте 8 листопада 1923 року патріарх Тихон розпорядився «повсеместное и обязательное введение нового стиля в церковное употребление временно отложить».

Таким чином, відповідно до церковних канонів, РПЦ також живе за новим календарем. Просто вони його "тимчасово відклали".

Російське православ'я та його сателіти до цього часу не може погодитися з очевидним, намагаючись жити за давньоримськими правилами, які кожні 128 років додають помилку в одну добу до астрономічного календаря.

Однак, незважаючи на ці чисто політичні, а не церковні негаразди,
всі християнські церкви святкують Різдво Христове в один день 25 грудня.
Просто одні церкви користуються більш точним календарем, відповідним астрономічному року, а інші продовжують притримуватись застарілого календаря.

No comments: