Monday 17 June 2013

Курт Кох: Европа не може бути обмежена географічними кордонами

Европа не може бути обмежена якимись географічними кордонами. Це є соціо-культурна спільність, що об'єднана загальновизнаними цінностями, духовністю та історичними витоками.

З 5 до 12 червня 2013 року в Україні тривав візит Президента Папської Ради сприяння єдності християн, кардинала Курта Коха, що є також співголовою змішаної Міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами. Цей візит залишився малопоміченим вітчизняними ЗМІ, проте може мати суттєві наслідки для міжцерковного діалогу не тільки в Україні, але й в усій Європі.

В ході цього візиту, один з очільників урядових структур Ватиканувідвідав Київ, Львів та Закарпаття й зустрівся з представниками не тільки з єпископами римо-католицької церкви, патріархом Святославом (Шевчуком) та іншими представниками УГКЦ, але й провідними ієрархами УПЦ (МП).

Так, в Києво-Печерській Лаврі Президент Папської Ради зустрівся з керуючим справами УПЦ (МП), митрополитом Бориспільським Антонієм. Поміж іншого були підняті теми, що стосуються «спільного соціального служіння та контактів в освітній сфері». Подібні міжконфесійні зустрічі відбулись й у Львові та Мукачевому, де Курт Кох обговорив питання "майбутнього мирного співіснування різних конфесій" з архиєпископом Мукачівським та Ужгородським УПЦ (МП) Феодором.

Слід нагадати, що позиція Москви, яку вона постійно озвучує в діалозі з Ватиканом, є незмінно. Питання "прозелітизму УГКЦ" та конфліктів між греко-католиками і православними у Західній Україні (що відбулись напочатку 1990-х) завжди піднімається з боку представників Російської Православної Церкви, коли мова заходить про налагодження православно-католицького діалогу та про можливість зустрічі Папи Римського з Патріархом Московським.

В той же час, як бачимо, діалог між УПЦ (МП) та Римом проходить більш спокійно та конструктивно. І тут виникає питання - чому події, що відбулись 20 років тому в Україні слугують офіційним приводом для РПЦ, щоб гальмувати міжконфесійний діалог, але не заважають православним в Україні цей діалог вести. Показовим стало й те, що на презентації українського перекладу книги Курта Коха "Християни в Європі", делегація УПЦ (МП) була чи не найчисленіша, серед всіх присутніх.

Презентуючи книгу, кардинал Кох відзначив, що на відміну від Африки або Австралії, Европу неможливо обмежити якимось географічними кордонами. Так склалось історично, що європейська цивілізація зароджувалась й розвивалась на трьох стовпах: релігії Єрусалиму, філософії Еллади та законодавстві Давнього Риму. Тому, саме ці три складові - духовність, світосприйняття й закон стали тими базисами, на яких зростала та міцніла Европа.

І навіть зараз, коли европейські суспільства переживають як економічні, так і соціальні кризи, саме загальнолюдські цінності, міжнародні норми з прав та свобод людини, є тим чинником, що об'єднує Европу в єдине ціле.

Результати подібних візитів можна оцінити лише в далекостроковій перспективі, але вже зараз можна сказати, що, як і передбачали експерти, з новим Папою Римським католицько-православний діалог буде все більше переходити в нову площину. Якщо раніше основний упор робити на просуванні по лінії Ватикан-Москва, то тепер католики починають розуміти, що якщо одні й ті самі проблеми озвучують протягом 20 років, то можливо це відбувається не тому, що ці проблеми залишаються, а тому, що хтось небажає самої єдності. А отже, більша увага на помісні православні церкви, в тому числі й в Україні, може дати набагато більший ефект, ніж ексклюзивний діалог з "найбільшою православною церквою", яка дуже хоче зробити з себе представника інтересів всього православного світу.



No comments: