Thursday 23 August 2012

Синьо-жовтий прапор у слов'янських народів

Український прапор в інших слов'янських народів.

Витоки українського синьо-жовтого (або жовто-блакитного) прапору сягають ще князівських часів. Разом з тризубом жовто-сині кольори були символами державної влади Великих князів Київських з ІХ-ХІІ ст.

Синьо-жовтий був й на стягах Королівства Русі, почитаючи з короля Руси Данила. Ці ж кольори майоріли, наряду з малиновими, на козацьких хоругвах часів Запорізької Січі, Гетьманщини та Задунайської Січі.

Ну а про те, що синьо-жовтий прапор був державним стягом Української Народної Республіки (1917 – 1920)ЗУНР (1918–1923)Далекосхідної Української Ради (1918–1919)Української Держави (1918)УСРР (19181919),  Карпатської України (1938—1939) та Української Держави (1941), думаю, відомо всім.

Малознаним залишається той факт, що синьо-жовті кольори присутні в прапорах різних слов'янських народів. Щоправда більшість з них так й не стали державотворчими націями, або не зберегли ці кольори в державній символіці.


Ви думаєте, що це прапор України? Ні.  Це офіційний прапор Королівства Далмації, яке було васальним королівством у складі Австро-Угорської імперії з 1815 до 1918 років. Більшість в цьому королівстві складали хорвати. 


А це прапор Верхньолужицьких слов'ян. Вони мешкали в історичній області Лужиця, себто в Дрезденській окрузі Німеччини, а також на заході Польщі та півночі Чехії.

До речі, там же - на північному сході сучасної Німеччини та заході Польщі  в VI-Х ст. жило плем'я укра́ни або у́кри (нім.  Ukranen, Ukrer, пол. Wkrzanie, Wkrzanowie), що мешкало навколо річки Укер (нім. Ucker), в регіоні, й до сьогодні зветься Укермарк (нім. Uckermark)


Що ж до самої Польщі, то ціла низка польських воєводст й до цьогоді має офіційні синьо-жовті прапори.

Це прапор Опольського воєводства, що знаходиться на півдні країни.  Місто Ополе, розташоване на річці Одрі за 85 кілометрів на південний схід від Вроцлава. У середньовіччі Ополе було столицею самостійного слов'янського князівства.  

Жовто-синій прапор має й провінція Верхня Сілезія, що була провінцією Вільної держави Пруссії з 1919 до 1945.

Ці ж кольори вважаються офіційними для сілезійців, носіїв сілезійської мови - слов'ян, щотепер мешкають у регіоні розмежованому між південно-західною Польщею та північно-східною Чехією.
Офіційний прапор Сілезійського воєводства, розташованого на півдні Польщі, яке об'єднує історичні землі Сілезії та Малопольщі. 
                                        Прапор Підляського воєводства, яке розташовано на частині українських та білоруських історичних земель, знаходиться на північному сході Польші, на кордоні з Білоруссю та Литвою.
Синьо-жовті кольори присутні також в прапорах та гербах Підкарпатського та Свентокшинського воеводств, що розташовані недалеко від українських кордонів.

А це прапор Оломоуцького краї Чеської республіки, що розташований в Моравії й частково в Сілезії. 





Отже, з нашими братами слов'янами українців поєднує не лише схожість мови, але й національні кольори прапорів.

До реці, єдиної слов'янською державою, яка має державний прапор в синьо-жовтих кольорах, окрім України, є Боснія й Герцоговина.
Ну і звісно ці ж кольори є національними для давніх варягів, а зараз - Королівства Швеції.

Дивіться також:  Історичні українські держави (від Куявії до України)


No comments: