Friday 18 November 2011

Дохалкидонські церкви заявили про свою єдність



Давні православні церкви підкреслили свою спільність та єдність, й задекларували бажання активізувати співпрацю.
14 листопада у Каїрі відбулась зустріч глав Східних Православних (Дохалкидонських) Церков, на якій була прийнята спільна заява.

У столиці Єгипту спільну нараду провели Його Святість Папа Олександрійський і Патріарх Престолу Святого Марка Шенуда III (Коптська православна церква), Його Святість Патріарх Антиохійський і всього Сходу Мар Ігнатій Закка I (Сирійська православна церква), Його Святість Католикос Святого Престолу Кілікії Вірменської Православної Церкви Патріарх Ефіопської Православної Церкви Абуна Паулос.  
На загальній нараді глав орієнтальних церков також супроводжували їх митрополити, архієпископи та єпископи. 



Приводом для зустрічі стала участь патріархів у святкуванні 40-ї річниці інтронізації Папи Шенуда III. Проте, також глави церков обговорили питання взаємодії з іншими християнськими церквами та їх позиції щодо міжцерковного діалогу. 

Як сказано у підсумковій заяві, православні патріархи з'їхались до Каїру, щоб "помолитися разом і спільно подумати про питання та проблеми, що відносяться до нашої Церкви і Східної православної сім'ї в цілому". Саме ця єдність стала джерелом духовної сили й соціальної дії , яка була присутня в цих Церквах незважаючи на величезні труднощі, якими вони були оточені.

Патріархи також зазначили, що "єдність віри нашої родини (Церков) ґрунтується на апостольської традиції і вченнях перших трьох Вселенських Соборів у Нікеї (325 р.), Константинополі (381 р.) та Ефесі (431 р.). Ми розробили наше богослов'я й канони на основі вчення цих Вселенських Соборів, і прийняв спільну позицію по відношенню до єресі і єретиків". У заяві говориться також що дохалкідонські православні патріархати підтверджують не тільки свою єдність, але й готові спільно протистояти загрозам секуляризму, пропагуванню "матеріалістичної ідеології та різного роду єресями, які можуть поставити під загрозу цілісність, ідентичність та єдність нашої віри".

Глави церков підкреслили необхідність надання нового імпульсу та пожвавлення взаємодії один з одним. Саме завдяки цьому вони сподіваються стати знову активними та впливовими в тих регіонах й країнах, де проживають їх вірні. 


Довідка: 
Східні (Орієнтальні) Православні церква або Дохалкидонські церкви є групою християнський церков, які не визнають рішень Халкидонського та всіх наступних Вселенських соборів. Ці церкви є третьою (за чісельністю) гілкою традиційного християнства, після католіцизму та православ'я. 

Хоча ці церкви довгий час вважались "єретиками" та "монофізитами", розкол на Халкідонському соборі 451 р. стався не стільки через богословські, скільки через політичні питання, адже саме тоді Візантійська імперія використовувала церкву для підпорядкування собі сусідніх народів. А копти, сірійці та інші протистояли Константинопольському патріархату через його запопадливість перед владою та обслуговування ідеологічних потреб імперії.

Слід відмітити, що були й теологічні суперечки, які походять ще від духовних праць Олександрійської богословської школи, найбільш знаним представником якої був св. Кирил Олександрійський. 

В данний час й католицька й православні церкви ведуть діалог з дохалкидонськими церквами й підписуються спільні декларації, в яких виражають готовність й бажання досягнення єдності церков.  


Переклав та доопрацював: Павло Берест
Джерело новини: http://theorthodoxchurch.info

No comments: