Saturday 5 June 2010

Відбувся Мediabarcamp 2010

Неформальний кемп медіа фахівців


3-5 червня в Литві відбулась третя щорічна неформальна конференція для фахівців нових медіа - Мediabarcamp 2010.


Вже традиційно напочатку червня в Литві відбулась "антиконференція" для спеціалістів нових медіа, активістів НГО, журналістів. "Атниконференцією" данний захід називається тому, що організатори відійшли від традиційних методів проведення конференцій й організували великий кемп, де люди можуть вільно спілкуватися, презентувати свої проекти, обмінюватись досвідом чи напрацьовувати нові плани дій.

Цього року Мediabarcamp був проведений в передмісті міста Паланга - Шветойі (лит. Švetoji) на узбережі Балтійського моря. Близько 150 учасників з Білорусі, України, Литви, Швеції, Ірану перезентували власні проекти в сфері нових медіа, інтернету.
Багато часу на Медіабаркемпі було приділено питанням захисту інформації, й взагалі - безпечному існуванню в інтернеті, особливо в блогах, соціальних мережах і т.п.

Розглядались питання з використання соціальних мереж для правозахисної діяльності, відстоювані прав людини, боротьбі з беззаконними діями владі. Ці питання залишаються актуальними в Білорусі, й (нажаль) знову стають нагальними для України.
Були презентовані й конкретні проекти, як то регіональні портали, обєднання молоді, які презентують "іншу культуру" власних країн, обговорювались питання спроб контролю й цензури в Інтернеті, як і Білорусі (сумновідомий наказ № 60), так і в Україні й як громадськість може протидіяти спробам влади поставити Інтернет під свій контроль.

Також цього року організатори пішли на цікавий експеремент. Особливістю цьогорічної конференції було те, що "медіакепмери" активно використовували мережу Твіттер не лише для повідомлень про те, що відбувається в режимі реального часу, але навіть для спілкування один з одним .

Медіабаркемп був і залишається чудовою можливістю молодим (душою) людям з активною громадською позицією обмінятися досвідом, поспілкуватися й завязати контакти для праці на благо своїх країн.


Довідка.

Міжнародна неформальна конференція МедиаБарКемп присвячена проблемам використання нових медіа та розвитку медіа активізму. Захід організований за сприяння Swedish International Liberal Centre, Green Forum, Centerpartiets Internationella Stiftelse, Olof Palme Internattional Center.
MediaBarCamp — це не політичний, а мультикультурний захід, який дозволяє опинитися в одному місці всім тим, хто є реалістом, а тому вимагає неможливого.

No comments: