Thursday 3 September 2009

Польща проаналізувала дії Москви

Бюро національної безпеки Польщі (BBN) оприлюднило власний аналіз щодо трактування Москвою історичних фактів для реалізації політичних цілей.

На офіційній сторінці державної інституції розміщено аналітичний документ під назвою "Історична пропаганда Росії у 2004-2009 роках".
У звіті відзначається, що витоки нової російської історичної політики слід шукати у періоді глибокої політичної та економічної кризи часів президента Бориса Єльцина. На думку польських експертів, "головною метою ініційованої його наступником (Володимиром Путіним) історичної пропаганди є формування державної свідомості громадян РФ навколо ідеї імперії, а також творення вигідного Кремлю політичного клімату у відносинах з країнами, які в минулому належали до комуністичного табору".

У дослідженні стверджується, що "російська історична пропаганда проводиться із широким застосуванням техніки дезінформації" при активному використанні російських та обраних західних ЗМІ, зокрема й мережі Інтернет. При цьому активну участь у ній беруть представники державної адміністрації РФ, підкреслюється в документі.

Польські дослідники виокремлюють у цьому аналізі два етапи російської історичної кампанії: 2004-2005 роки та 2009 рік. П'ять років тому метою росіян було "відкидання будь-яких спроб піддати сумніву визвольний характер дій Червоної Армії у 1944-1945 роках", - йдеться в документі. Польські експерти також відзначають, що Помаранчева революція в Україні спровокувала розвиток окремої лінії цієї кампанії "у вигляді теми східнослов'янського братерства". В її реалізації, як підкреслюється, взяли активну участь спецслужби РФ, а також російські державні діячі на чолі з В.Путіним.

Відзначається, що інституційним запровадженням "нових історичних поглядів" Москви стало встановлення Дня національної єдності (в РФ його святкують 4 листопада на честь визволення Москви від поляків військами Мініна-Пожарського у 1612 році ), внесення змін у підручники про історію, а також створення президентської комісії з протидії фальшування історії на шкоду Росії.

У документі зазначається, що у 2009 році російська влада почала застосовувати репресії по відношенню до незалежних істориків, зокрема діячів товариства "Меморіал". Наголошується, що відзняті нещодавно російські фільми та серіали "1612", "Тарас Бульба", "Смерш", "Щастя розвідника" спираються на "маніпуляцію фактами та фікцію", а така телепродукція "має найбільший вплив на свідомість росіян".

В аналізі BBN РП наголошується, що сьогодні об'єктом атаки нової історичної кампанії РФ є Польща, що стало реакцією Москви на позицію Варшави щодо подій в Грузії у серпні 2008 року та прогрес країни в реалізації стратегії диверсифікації постачання енергоносіїв. Показовими також стали агресивні випади Росії в бік Польщі напередодні відзначення роковин початку Другої світової війни, підсумовується в аналізі польської державної інституції.

No comments: