Tuesday 24 June 2008

Небезпечні сусіди

Росія стала лідируючою антидемократичною силою в своєму регіоні, сказано у доповіді правозахисної організації Freedom House.

"Протягом останнього часу ми спостерігаємо, як зростання ціни на нафту явно корелює з різко деградуючими демократичними процесами, особливо в Росії, Казахстані та Азербайджані", - заявив директор з досліджень організації Крістофер Уолкер.

Як сказано у доповіді, ці три колишні республіки СРСР вважають основою свого розвитку енергетичні ресурси і протягом останнього десятиріччя у них помічені "паралельне і разюче згортання відкритості та незалежності інститутів".

Станом на минулий рік у Росії стало зрозуміло, що ера Владіміра Путіна породила нову еліту, яка взяла владу до своїх рук, відзначає Freedom House. Втілюючи "авторитарний капіталізм", "залізний трикутник" державої влади, керівників промислової сфери та спецслужб було згорнуто електоральні процеси, а також посилено контроль над політичними опонентами та ЗМІ, сказано у доповіді.

Зростання авторитаризму також визначає і зовнішню політику, обумовлюючи "більш агресивну та часто войовничу поведінку Росії щодо своїх сусідів", - вважають правозахисники.

No comments: